Spam Nedir?
Anasayfa / Blog / Spam Nedir?

Spam Nedir?

Spam nedir sorusu çok kişinin merak ettiği bir konudur.  Almayı istemediğimiz bir mesajın kişi veya ticari firmalar tarafından tarafımıza gönderilmesine spam deniyor. Spam mesajları sadece sosyal platformlardan bize ulaşmaz zaman zaman cep telefonlarına da spam mesajı gönderilebilir. Günümüzde cep telefonlarına gönderilen spam mesajları azaldı sebebi ise, paralı olması, artık daha ucuz olan mail veya sosyal platformlar kullanılıyor. Bu gönderilen spam mesajlarının başlıca amacı ise maddi kazanç sağlamak. Web Tasarım Ajansı çalışmaları içerisinde daha detayı bilgi bulabilirsiniz.

Spam Mesajların Zararları Nelerdir?

Spam nedir sorusundan çok zararlarının da bilinmesi önemlidir. Sürekli spam mesajları almak kişiler için en huzur bozan durumlardandır. Telefonda durmak bilmeyen mail ya da mesaj bildirimleri ve bu bildirimlerden dolayı dolup taşan mesaj kutuları karmaşaya sebep oluyor. Bu karmaşa içerisinde önemli mesaj ve mailler gözden kaçabiliyor. Hepsi olmasa da çoğu spam mesajların günümüzde virüs yayan içerikte olduğu biliniyor. Sosyal medya hesaplarınız  akıllı telefonlarınız da spam tehdidi altındadır. Bu  zararlı spam mesajlara karşı yasal bir yaptırım olsa da, bu şekilde yapılan pazarlama faaliyetleri duracak gibi gözükmüyor.

Spam Mesajlarının Belirlenmesi

Bir mesaj spam yani gereksiz kutusuna düşmüş ise bunun nedeni,  reklam amaçlı olup, aynı kelimelerin birden fazla kurulduğu içeriğe sahip olması olabilir. Bu nedenle de  sistem o mesajı ya da maili spam olarak algılamıştır.

Neden Spam Mesajları Alıyoruz?

Spam nedir sorusu kadar bu mesajların neden gönderildiği de merak ediliyor. Bu  gönderimi günümüzde pek çok kişi tarafından ticari geliri arttırmak için kullanılıyor. Bir seo ajansı bu sorunun cevabını en iyi şekilde verebilir elbette ama reklam yapmak isteyip bunu yasal yoldan yapmayıp, spamcılığı ticarete dönüştüren ve reklamınızı binlerce hatta milyonlarca kişiye  ulaştırmayı vaat eden bu kişilere başvurulduğunda; bu kişilerin, bazı yazılım ve botlar aracılığı ile rızası olmayan kişilerin iletişim bilgilerini toplayıp, spam gönderimi yaparak reklam yapmaya çalıştıkları biliniyor. Özellikle  forumlar bu kişilerin ava çıktıkları yerlerdir. Bu yüzden bir foruma üye olduğunuzda telefon numaranızın, mail adresinizin,  iletişim bilgilerinizin başkaları tarafından görülmesini istemediğinize dair kutucuğu işaretlemeniz oldukça önemlidir. Aksi takdirde bu bilgileriniz kötü niyetli kişilerin eline geçebilir. Bazı  mail serverları gönderilen iletileri süzgeçten geçirerek size ulaştırır kendi mail serverını kullanan ve sisteminde koruma olmayan kişilerin işleri zordur. Geçici koruma sistemleri spama %100 çözüm üretemez.

Spam Mesaj Almamak İçin Ne Yapılmalı?

Öncelikle bilinçli bir kullanıcı olarak toplu mesaj gönderimlerinde  mail gönderirken kişileri tehlikeye atmamak adına, mail göderim kısmında bulunan mail gönder(compose) kısmındaki to, cc ve bcc kısımlarına dikkat etmeli, nedir peki bunlar?

CC (Carbon copy) birden fazla kişiye mail göndermemize yarar to: kısmıyla aynı görevi görür bir nevi, BCC(Blin Carbon Copy) gizli alıcı anlamına gelir. İşte bizim için önemli kısım budur, eğer gönderdiğiniz toplu maili bu kısma yazıp gönderirseniz alıcı maili yanlızca kendi almış gibi algılar. Alıcı kısmında kendini gönderen kısmında da yanlızca sizi görür. Diğer türlü tüm alıcıları görebilir ve kötü niyetle bir kişi  başka kişilerin mail adreslerine sahip olmuş olur.

Sosyal Platformda Spama Düşme ve Nedenleri?

Sadece spam mesajı alan mağdur olarak değil spamlanan siz olabilirsiniz. Gönderilere, hesabınızdan sürekli olarak takipçi bulmak amacıyla " gt'" (Geri takip) şeklinde yorumları peş peşe yazıyorsanız belli bir süre sonra  hesabınız spama düşer ve "Geçici Olarak Engellendin" hatası alırsınız. Bu tür hatalara devam ederseniz hesabınız spama düşer ve tekrar açmanız zorlaşır. İkinci olarak başka bir gönderi altındaki beğeni yapan kişileri veya o göndericiyi takip eden kişileri peş peşe takip et diyerek takip isteği atarsanız, mesela 30 sn içerisinde 30-40 kişiye  takip isteği gönderirseniz hesabınız tamamen spama düşer ve bu hesabı açamazsınız. Üçüncü olarak gönderileri bir bot gibi otomatik olarak hızlı bir şekilde beğenmeniz geçici olarak engellenmenize neden olabilir. Kurumsal Seo çalışmaları kapsamında çok daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.