UI Tasarım Nedir?
Anasayfa / Blog / UI Tasarım Nedir?

İstanbul 2021

Yıllardır hayatımızda olan web siteleri için son yıllarda gelinen noktada bulunan Ui tasarımları bir web sitesinin kullanıcıların daha kolay kullanımı ve daha anlaşılır bir uygulama yapmalarına olanak sağlayan bir unsurdur. Web sitelerinde pek fazla fark edilmese bile sitenin haritasını ortaya koyan ve kullanıcıların kolay kullanımını sağlayan alışılmışın dışında tasarımların ilk adımıdır. Peki, bu bilgiler ışığında Ui tasarım nedir? Sorusu çok sık karşımıza çıkmakta ve bu tasarımların alt yapısını oluşturan bu soru birçok web sitesinde son yıllarda kullanılan bir tasarım aracıdır.

Ui Tasarımın Amacı Nedir?

Ui tasarımın birçok amacı bulunmaktadır bunlardan ilki ise tabi ki kolay kullanım amacı gütmesidir. Kullanıcılara kolay kullanım sağlayan bu tasarım site içerisinde kolay gezinme ve daha görsel bir tasarım sunulmasını sağlamaktadır. Bir Ui tasarımda bulunması gereken bir diğer önemli özellik ise tutarlılıktır. Tutarlılık kelimesini bir örnek ile açıklayalım mesela bir düşünün bir web sitesi var ve bu web sitesinde sayfadan sayfaya geçişiniz sağlanıyor her açılan sekmede menü yer değiştiriyor bu web sitelerinde pek tasvir edilmeyen özelliklerinden biri olacaktır. Çünkü menü çubuğu her sayfada aynı yerde olmalı ve kullanıcının gözünü yormayan ve kafasını karıştırmayan şekilde kullanıcıya sunulmasını sağlamaktır. Ui tasarım nedir? Sorusuna geri dönecek olursak Ui tasarım amacı tutarlılıktır ve kolay kullanım demek mümkün olacaktır. Her sitenin içerisinde bulunan bu tasarım aracı genel anlamda photoshop tasarım programlarının daha ileri düzeyde kullanılması ile oluşturulmaktadır. Web Tasarım Ajansı olarak sizlere çok daha detaylı bilgi sunabiliriz.

Birbiri İle Karıştırılan UX Ve Ui Tasarım

UX tasarım daha çok sitenin ara yüzü yanı renk uyumu, yazı karakteri ve ya görsel estetik alanında çalışmalar yaparken ui tasarım daha çok arka planda çalışmakta ve Ui tasarım olmadan Ux tasarım ne kadar iyi olursa olsun kullanıcıya yormakta ve kullanımını zorlaştırmaktadır. Bakıldığında bir birine çok benzeyen bu iki farklı tasarım aracının arasında ki farkları şöyle sıralıya biliriz;

  • Ux sadece tasarıma odaklanırken Ui tasarım kullanılabilirlik alanında yenilikçi yaklaşımlar sunmaktadır
  • Ux tasarım sadece bir kere yapılırken Ui tasarım geliştirmek amacı ile sürekli güncellenmektedir.
  • Ux tasarımda her şey renk uyumunda biterken Ui tasarım sitenin genel hatlarıyla nasıl göründüğü ile ilgilenmektir.

Ui Tasarımının Özellikleri

Ui tasarım bir web sitesinin tüm hatları ile ele almaktadır. Hem nasıl göründüğü hem tutarlılığı bir birçok alanda bizlere kolaylık sağlayan ve kullanıcının çok dikkatini çekmese de web sitesinin asil müşteri tutmasını veya tekrar ziyaret edilmesinin sağlayan bu tasarım her alanda ve her şekilde kullanılması için akışkan bir yapıya sahip olmaktadır. Hem telefondan veya tabletten kolay kullanım sunmaktadır tutarlılığın bu alanda devreye girdiği ve bilgisayarda nasıl görünüyorsa telefon veya daha küçük ekranlarda da aynı görüntüyü sağlaması birçok yönden avantaj sağlamaktadır. Bu açıdan bakıldığında Ui tasarım nedir ve ne amaçla kullanılır konusu için şunlar söylenebilir;

  • Ui tasarım müşteri analizi yapmaktadır
  • Daha güncel bir sistem sunmak için tasarım araştırması yapmaktadır
  • Tanıtımı yapılan markayı ön plana çıkartmak için çalışmalar sunar
  • Kullanıcılara site haritası ve kullanım kılavuzu hazırlar
  • Kullanıcılarla etkileşim içerisinde bulunur ve bir kullanıcı olarak düşünerek tasarımlarını tamamlar
  • Siteye gelen kullanıcıların adaptasyon süreci yaşamadan hemen uyum sağlamalarını ön planda tutar
  • Her geçen gün değişen ve gelişen bir yapıya sahip olarak son güncellemeleri takip eder ve bu güncellemeye ayak uydurur.

Sizlerde bir web sitesi tasarımı yaptırmak ve ya yapmak istiyorsanız kesinlikle bir Ui tasarımı bulmalı ve buna uygun olarak gelişimler bulunmanız kullanıcı kazanma acısından oldukça önemli bir rol oynamaktadır.